Orgelconcert Johanneskerk Burgwerd

Vrijdag 8 mei, ’s avonds om 8 uur, is er weer een orgelconcert in de Johanneskerk van Burgwerd op het onlangs gerestaureerde orgel. Deze keer hebben wij de bekende organist Eeuwe Zijlstra weten te contracteren: vaste organist in de Grote Kerk van Harlingen, bekend als concertmusicus in binnen- en buitenland, en één van de meest virtuoze organisten van dit moment. Als hij speelt, begint alles te dansen. Voor ons zal hij werk spelen van bekende componisten als Mozart, Sweelinck (u weet wel, die van de briefjes van 25 gulden) en Böhm, en daarnaast ook stukken van componisten die nieuw voor u zijn, maar waar u na afloop vast meer van wilt horen.

De toegangsprijs voor dit concert is € 7,50 per persoon (kinderen in de basisschoolleeftijd gratis), en na afloop bieden we graag nog voor een luttel bedrag een kopje koffie met zelfgebakken cake aan. Nieuw is, dat we voor dit concert twee sponsoren uit Burgwerd hebben gevonden, namelijk Schildersbedrijf Sieperda en Draaierij Posthumus. Hulde en grote dank!

Tot slot: als u nog nooit kennis gemaakt hebt met het orgel in Burgwerd, is dit een gouden kans. Net stinne, mar hinne!

Hopelijk tot vrijdag 8 mei,

De orgelcommissie

Grytsje Bonnema
Atty Cuperus
Wim Slagter
Liuwe Westra

Programma

1. Susanne van Soldt-manuscript, 16e eeuw
a. Brande Champanje
b. Almande de Symmerman
c. Almande Brun Smeedelyn
2. Jan Pietersz. Sweelinck (1562 – 1621)
Allein Gott in der Höh sei Ehr
3. Jan Pietersz. Sweelinck
Ballo del Granduca
4. Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Adagio allegro adagio, Ein Stück für ein Orgelwerk für eine Uhr KV 594
5. Jean Langlais (1907 – 1991)
Pasticcio
6. Georg Böhm (1661 – 1733)
Freu dich sehr, o meine Seele
7. Christian Friedrich Ruppe (1753 – 1826)
Rondo allegretto
8.Louis James Alfred Lefébure Wély (1817 – 1869)
Bolero de Concert op. 166

Eeuwe Zijlstra studeerde orgel, kerkmuziek en koordirectie bij onder andere Jos van der Kooy en Wim van Beek. Aan de conservatoria van Alkmaar en Groningen behaalde hij de diploma’s Docerend Musicus (bachelor) en Uitvoerend Musicus (master). Hij is organist van de Grote Kerk van Harlingen en van de Doopsgezinde Kerk in Groningen. Verder bespeelt hij regelmatig het Schnitger-orgel in de Martinikerk, onder meer bij de diensten van het Groninger Studenten Pastoraat. Ten slotte is Eeuwe organist van het cultuurcentrum De Oosterpoort waar zich het enige concertorgel in Noord-Nederland bevindt.

Eeuwe Zijlstra maakt jaarlijks verschillende concertreizen naar het buitenland. Zo heeft hij dit jaar concerten gegeven op Curaçao en in de Philharmonie in St. Petersburg. Hij adviseert de gemeente Groningen over het orgelbeleid en is als adviseur klassieke muziek verbonden aan de Kunstraad Groningen. Meer informatie over hem is te vinden op zijn website, www.eeuwezijlstra.nl.